Akupunktur

Akupunktur

Akupunkturen er blandt verdens ældste medicinske systemer. Der findes ca. 365 akupunkturpunkter til dyr. Akupunkturpunkterne er lokaliseret i områder, hvor der en høj densitet af nerveender, mastceller, små blodkar og lymfekar.

Akupunktur bruges både til sygdomme, men også som forebyggende behandling. Akupunktur bruges overalt i verdenen enten alene eller i kombination med vestlig medicin til behandling af mange forskellige lidelser hos mange arter. På grund af de positive resultater bruges akupunktur mere og mere.

Hvad kan akupunktur behandle?

Hos mennesker og dyr er der gode beviser for at akupunktur er en effektiv behandling til følgende:

  • Muskulo-skeletale-problemer (gigt, uspecifik halthed, knælidelser, hofteproblemer, discusprolaps)
  • Mave-tarmlidelser (diarre, opkast, betændelse i bugspytkirtel)
  • Luftvejsproblemer (Astma, bronkitis, forsnævret luftrør, omvendt nysen)
  • Urinvejsproblemer (blærebetændelse, urininkontinens, nedsat nyrefunktion)
  • Hudproblemer (allergi, hudbetændelse, håraffald)
  • Reproduktionsproblemer (ex infertilitet, falsk drægtighed)
  • Neurologiske lidelser (ex. epilepsi, vestibulær syndrom, hovedrysten)
  • Adfærdsproblemer og stress

Akupunktur stimulerer blodcirkulationen

Inden for de sidste 20 år er der et voksende bevis for, at kronisk sygdom skyldes en vedvarende forstyrrelse i blodcirkulationen af det aktuelle væv. I degenerative og kroniske inflammationsprocesser er der for lidt blodcirkulation, mens der i akutte inflammationer er for meget. For at opløse kronisk inflammation ønskes der en øget blodcirkulation til området med inflammation. Det er modsat ved akutte inflammationer, hvor der ønskes en reduceret tilførsel af blod.

Det kan virke selvmodsigende, at der skal tilføres mere blod til kroniske inflammationsprocesser, men indtil for nylig var teorien, at kronisk inflammation selv kunne opløse sig, når årsagen, der startede det, var fjernet. Så at sende mere blod til området ville synes at reaktivere inflammationen.

Men nye undersøgelser viser, at inflammationen ikke naturligt forsvinder af sig selv, men skal opløses aktivt. Og det er paradoksalt nok de samme stoffer i blodet, som skabte inflammationen, der skal bruges til at opløse den igen. Hvis disse forbindelser ikke bliver dannet, måske på grund af vedvarende brug af smertestillende medicin, vil den inflammatoriske proces ironisk nok blive ved med at ulme.

Smertestillende medicin nedsætter tilførsel af blod til området med kronisk inflammation og kan derfor være med til at holde en inflammationsproces i gang.

Nitrogen Oxid og akupunktur

Der er efterhånden stort kendskab til de biokemiske stoffer, som er med til at skabe inflammation og opløse det igen. En af de stoffer, der er med til at putte vand på inflammationens ild, er en forbindelse ved navn Nitrogen Oxid (NO).

NO er kroppens nøgleregulator til at styre cirkulationen af blod gennem hele kroppen, og det har vist sig, at akupunktur har en direkte påvirkning af dette stof.

Det er igennem påvirkning af stoffet NO, at akupunkturen har evnen til at regulere blodcirkulationen og at afhjælpe kroniske inflammationsprocesser. Det er også en af forklaringerne på de gode behandlingsresultater, der ses ved brug af akupunktur.

Hvad sker der under en akupunkturbehandling?

Akupunkturbehandlinger tolereres som udgangspunkt af de fleste. Det er vigtigt, at det foregår i et roligt og afslappet miljø, og at dyret føler sig så tryg som muligt.

Isætning af nåle er normalt ikke smertefuldt, men nogle punkter kan være sensitive. Under behandlingen bliver de fleste meget stille og kan endda falde i søvn. Nålene bliver siddende i ca. 10-15 minutter.

Akupunktur-virkningen er kumulativ, så flere behandlinger med korte intervaller er normalt nødvendige ved kroniske, medicinske lidelser. Derefter sker der en gradvis nedtrapning med større intervaller mellem behandlingerne.

Akutte lidelser kræver ofte færre behandlinger.

Der er ingen bivirkninger ved behandlingen. Akupunktur kan resultere i en afslappet tilstand, og dyret kan ofte være meget træt efter en behandling. Det betyder blot, at dit dyr er følsom overfor virkningen af akupunkturbehandlingen.