Kost

Naturligt foder

Foderet er det vigtigste aspekt inden for Traditionel, kinesisk medicin. En passende diæt, der er tilknyttet dyrets diagnose, vil give et større grundlag for, at akupunktur og urtemedicinen vil virke bedre og mere fuldstændigt, og i den sidste ende føre til hurtigere helbredelse af dyret. Forkert foder til det enkelte dyr, i forbindelse med akupunktur og urte-behandling, vil skabe en betydelig grad af modvind i behandlingen. Det forkerte foder kan være med til at sænke hastigheden af helbredelse og graden af forbedringer.

Hvornår er foder “sundt”?

Foder er sundt, når foderet “passer” til dyret, og når det opretholder en god balance hos dyret. Det betyder, at et foder, der er “sundt” til ét dyr, ikke nødvendigvis er “sundt” til et andet.

I vestlig medicin tænker vi på foderets sammensætning i form af protein, kulhydrater, fedt, fiber, mineraler og vitaminer. Foderet producerer kalorier, som bruges til energi. TCM stiller andre spørgsmål med det formål at kategorisere foderet efter de mønstre af ubalancer, der skal behandles hos dyret. Spørgsmålene kan være følgende:

 • Er foderet koldt eller varmt?
 • Er foderet energetisk?
 • Har foderet en påvirkning af et specifikt organ?
 • Evner foderet at nære et underskud?
 • Kan foderet opløse et overskud?
 • Vil foderet fremme cirkulationen til overfladen?
 • Vil foderet nære blodet?

Undgå kroniske inflammationer med naturligt foder

Kroniske inflammationer hos dyr (og mennesker) bliver mere og mere hyppige. Hos dyrene ses der oftere kroniske problemer som blærebetændelser, hudproblemer, øreproblemer og tarmbetændelser.

Som en del af at håndtere disse problemer er der brug for at evaluere foderet. Naturligt foder er altafgørende i forbindelse med inflammation hos dit dyr. Det er beviseligt, at naturligt foder er gavnligt i forhold til færdigfremstillet foder i forbindelse med dets indvirkning på 1) insulin-værdier og 2) evnen til at opløse inflammation.

Symptomer på inflammation hos dit dyr:

 • Varmeintolerance
 • Øget tendens til inflammation på ydre kropsoverflader
 • Mave-tarmsymptomer
 • Tendens til overvægt
 • Symptomer er ofte værre forår og tidlig sommer
 • Ubalance mellem appetit og tørst: Hvis den ene er øget, så den falder den anden
 • Forbedring af inflammationen ved naturligt foder

 

”Lad mad være din medicin og din medicin være din mad” – Hippocrates

Naturligt foder vs. færdigfremstillet foder

Færdigfremstillet foder har tendens til at skabe inflammation og insulinresistens. Samtidig er det generelt varmende. Naturligt foder i form af råfodring eller hjemmelavet, kogt foder nedsætter inflammation som følge af en reduceret insulinresistens. Råfodring er mere kold i energien, end hjemmelavet kogt foder er.

Så er dit dyr varm og har inflammations-tendenser, er brugen af et naturligt foder afgørende for balance. Derimod hvis dit dyr er kold energetisk og ikke

har tydelig inflammation, men mere svaghed, vil et godt færdigfremstillet foder være et fornuftigt valg til at skabe balance.

Specifikke forslag i forbindelse med patient-diagnoser

Patient-diagnose med inflammation

Her er det godt at bruge en høj fiberration, at bruge ingredienser, der har lav glykæmisk indeks, at bruge hjemmelavet foder indeholdende bl.a. byg, at bruge råfodring (kræver et godt fordøjelsessystem) og at undgå færdig-fremstillet foder.

Patient-diagnose med underskud af blod

Her er tilførsel af hjemmelavet, kogt foder med ekstra indhold af kød og indmad godt at bruge.

Patient-diagnose med underskud af Yin

Et foder med et højt fedtindhold kan anbefales og foder, der har et højt glykæmisk indeks, er i orden, medmindre dyret er meget varm. Undgå kornfrie produkter.

Patient-diagnose med underskud af yang

Her er det godt at bruge varmere og færdigfremstillet foder, godt at sikre tilstrækkelig med protein, undgå råfodring.