Er det altid nødvendigt at operere ved en korsbåndsskade i knæleddet?

Vi er som dyrlæger blevet instrueret i, at operation af et beskadiget korsbånd hos vore hunde er nødvendigt for at undgå gigtforandringer i leddet. Det gælder især for hunde over 20 kg.

Årsagen til, at der hurtigt kommer gigtforandringer i knæleddet ved en beskadiget korsbånd, har længe været baseret på den antagelse, at det skyldes, at leddet bliver ustabilt i forbindelse med skaden.

FORSTYRRET MIKROCIRKULATION ER ÅRSAG TIL GIGTFORANDRINGER

Nu er der nyere undersøgelser, der viser, at det er en forstyrret mikrocirkulation i leddet og ikke et ustabilt led, der er årsagen til gigtforandringerne.

Hos mennesker med et beskadiget korsbånd har det vist sig, at heling kan ske uden kirurgi, ved at tilføre en samling blodplader til knæleddet. Blodpladerne er med til at tilføre regulerende celler og karvækst til området hvilke medfører en hurtigere heling med minimale gigtforandringer til følge. At anvende beriget blodplade plasma til infusion i led er internationalt anerkendt for sin antiinflammatoriske og sårhelende effekt.

AKUPUNKTUR OG URTEMEDICIN ØGER BLODCIRKULATIONEN

Samme teknik med at øge blodforsyningen til knæet, gennem akupunktur og urtemedicin, kan anvendes til vores hunde. Hos mange holistiske behandlere verden over er der en stor succes med denne fremgangsmåde.

Akupunktur og urtemedicinen har en stærk påvirkning med hensyn til at øge mikrocirkulationen i knæet.

Med en forbedret blodcirkulation kommer der den tilførsel af plasma og blodplader, der er nødvendige for at dirigere og accelerere helingsprocessen.

HVORNÅR ER HUNDEN HALTFRI?

Tidsforløbet, med hensyn til heling uden operation og det at blive haltfri, vil typisk være 2-3 måneder.

Der sker en hurtig heling af skaden inden for de første par uger; men den endelige reperation sker efter en forlænget re-modelleringsfase, hvor trækstyrken i bindevævet langsomt forøges. Gennem disse måneder kan patienten være tilbøjelig til midlertidige genskader. Så en svingende grad af halthed vil typisk ses i perioden, indtil ligamentet er helet i løbet af nogle måneder.

KIRURGI ELLER KONSERVATIV BEHANDLING – HVORNÅR?

At hele et ligament gennem øget blodtilførsel og uden operation tager generelt længere tid sammenlignet med operation.

Det kan dog i bestemte situationer være bedst at undgå operation. For eksempel i de tilfælde, hvor hunden ikke er egnet til operation, enten som følge af psykiske eller fysiske problematikker og/eller ud fra en aldersmæssig betragtning.

Fordele ved konservativ behandling med akupunktur og urter:

  1. Det er mere skånsomt for hunden
  2. Der er ingen risiko eller komplikationer som ved en operation.
  3. Det forbedrer mikrocirkulationen til det andet knæ og forebygger risikoen for fremtidig korsbåndsskade her.
  4. Hundens helhedsmæssige sundhed tages med i behandlingen

 

Ulempen ved konservativ behandling:

  1. Heling kan tage længere tid
  2. Ikke anbefaleseværdigt til total ruptur af korsbåndet; total ruptur af korsbånd er dog ofte overdiagnosticeret.

Jeg vurderer i samråd med ejeren i hvert enkelt tilfælde, hvad der er den bedste løsning for den enkelte hund.

I næste blogindlæg kommer der et indlæg om, hvordan hunde med en såkaldt piriformis syndrom fejlagtigt kan diagnosticeres som en korsbåndsskade.